Jeg er gået i gang med et juleeksperiment og har anskaffet mig et levende grantræ I POTTE. Så skal vi se hvor længe jeg kan få det til at holde, forhåbentlig mange år💚 Før hen har jeg haft et kunsttræ, som min mand hvert år har taget ned fra loftet, når det blev juletid. Det har været praktisk da vi boede i lejlighed med sparsom plads og fordi jeg har allergi overfor mange ting. Nu hvor jeg er blevet husejer og har en udestue som jeg kan lukke af fra resten af huset tænkte jeg ikke at allergien ville slå ud – lad os se.

I det her blogindlæg vil jeg komme ind på de overvejelser jeg havde, fordele og ulemper, da jeg valgte at skifte mit plastik juletræ ud med et levende pottetræ.

Levende grantræer er smukkere

Jeg tror de fleste er enige om at rigtigt gran er flottere end det der grønne plastik der er viklet rundt om en ståltrådsmidte på kunstjuletræerne. Hvis du er villig til at betale lidt ekstra for dit kunstige træ har jeg dog set, at man kan få nogle juletræer hvor det yderste af grenene er lavet af lidt mere detaljerig plastik, som er pænere, men stadig grimt i forhold til levende grantræer. Jeg fandt et kunstigt juletræ i IKEA for en måneds tid siden for omkring 700 kr. som så rimelig flot ud på afstand pga. de yderste nåle og købte det fordi jeg ville skifte mit almindelige plastiktræ med plastik snoet om ståltråd. Det var inden jeg kom på idéen med pottetræet, så jeg endte med at returnere det. Derudover prøver jeg for tiden at reducere antallet af syntetiske materialer i mit hjem og få flere nedbrydelige ting ind i stedet for plastik. I den ånd passer pottetræet også godt ind.

Kunstigt juletræ vs levende grantræ. Billede venstre af Sirenz Lorraine højre af Oregon State University

Allergi overfor harpiks og skimmelsvamp

Selvom jeg altid har syntes at levende juletræer er flottest har jeg alligevel holdt mig til mit plastiktræ pga. allergi. Jeg har egentlig ikke helt vidst hvorfor nogle juletræer kan få mig til at nyse. Inde på hjemmesiden for ”Astma Allergi i Danmark” har jeg læst, at det kan være skimmelsvamp på træet eller harpiksen, der giver den velkendte granduft som er skyld i luftvejsgenerne. I sjældne tilfælde skyldes generne allergi overfor granpollen. Da jeg valgte mit pottetræ kiggede jeg stammen godt igennem for svamp og syntes ikke jeg kunne se noget. Der kan dog stadig være skimmelsvampesporer på træet, så jeg har også tænkt på at få spulet træet igennem med vand som de anbefaler inde på hjemmesiden. Det er et stort rødgranstræ med masser af duft fra harpiksen, så hvis det er det jeg er allergisk overfor kan jeg ikke helt undse mig det. Det er grunden til, at jeg har valgt at stille mit grantræ i udestuen frem for i stuen. Jeg har så tænkt mig at købe et lille plantebræt med hjul, så jeg kan rulle det ind i stuen engang imellem. Indtil videre har jeg faktisk ikke oplevet nogle luftgener overhovedet, og jeg har opholdt mig en del i udestuen og haft døren mellem udestuen og dagligstuen åben i et par dage.

Det kan være en god idé at overbuse dit levenede træ med vand for at skylle skimmelsvampesporer af. Nedsænkning som på billedet er ikke nødvendigt men flot er det da. Billede af Alan Levine

Et pottetræ kan genbruges

Jeg kan virkelig godt lide tanken om at bruge det samme træ år efter år; jeg forbruger mindre og sparer penge. Mens et afskåret, levende træ dør kan kunsttræet gemmes væk og tages frem igen, så selvom jeg skulle betale 700 kr. for det, tænkte jeg at IKEA-træet ville være tjent hjem igen efter nogle år. Pottetræet tiltaler mig endnu mere, fordi jeg får flere af fordelene ved både det almindelige afskårede træ og plastiktræet. Det er både smukt og velduftende, men tørrer ikke ud og bliver brandfarligt, og det kan bruges flere år i træk hvis jeg passer godt på det. En vigtig ting i forhold til genbrug af pottetræet er selvfølgelig at det kræver opbevaringsplads. Det er nærmest kun haveejere, der kan stille juletræet ud resten af året, hvor juletræet ikke skal stå inde, og selv hvis du har en altan med plads er det ikke sikkert du gider fylde den ud med et stort grantræ.

Ikke alle kan flytte deres juletræ ud i haven efter brug. Billede af alicia bramlett

Pottetræer er dyrere end afskårne træer og almindelige kunsttræer

Pottetræet er for det meste lidt dyrere end afskårede træ af samme art. Nogle arter er dog billigere end andre. Jeg har valgt et grantræ af sorten rødgran med små nåle, der ”kun” har kostet 320 kr. De afskårede rødgrantræer kostede 250 kr i samme butik. Blågran var dog meget dyrere. Der var et pottetræ i blågran til 1000 kr. Mit træ stikker lidt men jeg kan rigtig godt lide det fordi der er mange grene, der sidder tæt og fordi jeg godt kan lide dens mini nåle. Stadig er det billigere end det ”pæne” kunsttræ fra IKEA til 700 kr. Det er muligt at få standard, kunstige juletræer meget billigere, mener jeg havde købt mit gamle for omkring 200 kr. Til gengæld blev jeg nødt til at købe en større potte til mit grantræ og mere jord. Jeg lagde mærke til at næsten alle pottetræerne kom i for små potter, hvor rødderne var helt udgroede. Plastikpotten på mit træ var faktisk sprunget fordi rødderne var blevet så store. Jeg skulle give 175 kr. for en stor lerpotte og 50 kr. for jord, men der var rigeligt med jord tilbage.

Til højre for juletræet ses den oprindelige potte som det kom i. Jeg købte en ny potte der var over fire gange større.

Et levende træ kræver pleje

Selvom grantræet nogenlunde kan passe sig selv udenfor er der alligevel noget pleje ved at beholde sit levende juletræ. Indenfor drysser nålene, også selvom det ikke tørrer som det afskårne træ, for der vil altid være lidt løse og visne nåle her og der. Om sommeren når det står ude kan vejret blive meget varmt og tørt, så skal du vande træet. Det kan også være det står et dårligt sted, f.eks. får for lidt eller for meget sol eller står for fugtigt, så skal du rykke på det ellers taber det nålene og bliver grimt at se på. Bliver potten for lille skal du skifte det eller plante det ud, og du skal beskære træet så det holder sin form og størrelse. På et tidspunkt, efter nogle år, kan træet blive for stort til at tage ind, så må du købe et nyt. Har du mod på det eller er du glad for træer og synes at det er sjovt at lære nye træer at kende, kan det være et spændende og godt juleprojekt at kaste sig over.

Jeg er ret vild med nåletræer som bonsai og uden så mange grene, gerne i forskellige former, der ikke er typisk juletræ-agtige. Allans lille træ var oprindeligt et juletræ i potte som han plantede ud i sin have. Jeg synes det er blevet ret flot på sin egen måde efter at have groet lidt vildt. Billede af Allan Levine

Har du flere fordele og ulemper ved juletræer i potte, afhuggede juletræer eller kunstige juletræer er du velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet nedenfor🌲💚