OPDATERING: Der er åbent igen!😃

For blot halvanden måned siden fik jeg ligesom en masse andre online plantebutikker brev fra Miljø- og Fødevareministeriet om at der træder en ny regel i kraft allerede 14. december i år om at alle planter skal forsynes med plantepas. En regel der udspringer af EU’s fælles “Plantesundhedsforordning” fra 2016. Den nye regel betyder at der kommer nogle mere omfattende krav til internetbutikker omkring mærkning af planter med et plantepas. Det betyder at jeg lukker for levering af planter – forhåbentlig midlertidigt indtil jeg finder ud af om jeg kan få lov til at udstede plantepas🙏 💚…

At reglen har fokus på plantesundhed synes jeg i bund og grund er en god ting, men at den nærmest kun rammer små online butikker og ikke de egentlige store spillere på markedet forstår jeg ikke. Undtaget fra reglen er nemlig alle, der selv har butikker til afhentning (eks. større butikskæder og supermarkeder ) eller virksomheder der selv udbringer planterne  (eks. blomsterudbringningsfirmaer eller større plantewebshops der har råd til deres eget fragtfirma. Se nedenstående uddrag fra brevet.

Hvilke internetbutikker er omfattet af de nye krav og skal registreres?
Som udgangspunkt er alle internetbutikker, der sælger planter til plantning og visse frø, som de importerer direkte fra et land, der ikke er medlem af EU, omfattet af de nye regler. Der er dog to undtagelser:
1. internetbutikker, hvor kunden udelukkende bestiller planterne online, og derefter selv afhenter dem hos sælger
2. internetbutikker, der udelukkende selv udbringer planter og ikke benytter sig af fx et fragtfirma til levering.

Brev fra Miljø- og Fødevareministeriet
3. oktober 2019, journalnummer 19-3051-000002

Jeg synes selvfølgelig det er mega uretfærdigt og jeg er da også brandærgerlig over hvor ulejligt reglen kommer, for jeg har da for længst købt ind til julesalget. Anyways, så er det en kamp jeg ikke magter at tage op på nuværende tidspunkt.

Jeg kommer nok til at sætte mig nærmere ind i reglerne og undersøge mulighederne for at få lov til at udstede plantepas, men hvad jeg har læst om det indtil videre, så er det ikke helt ligetil. Indtil da betyder det desværre at Little Green World lukker ned for al levering fra 14. december. Det er dog muligt at bestille planter og afhente på min adresse efter aftale (send en mail til kontakt@littlegreenworld.dk).

Læs hele brevet fra “Miljø- og Fødevareministeret” her.

Læs om plantepasset på deres hjemmeside her.