Tillandsia caput-medusae kommer oprindelig fra Mellemamerika, Mexico hvor de får kraftig, indirekete sol, god luftcirkulation og høj luftfugtighed. Derfor trives de godt i drivhus om sommeren eller på en overdækket terrasse.
Tillandsia er epifytter
Tillandsia caput-medusae er en epifyt ligesom orkidéer og gror i sin naturlige omgivelser på andre træer, hvor de optager næring fra luften igennem sine blade fremfor rødderne. Derfor bliver tillandsiaer også kaldt luftplanter eller iltplanter. Den skal derfor ikke plantes i jord, men kan anrettes på mange måde i hjemmet, på døde rødder eller bark og i glasterrarier. Der findes mange kreative luftplante designs. Prøv blot at søge efter “air plant decoration” på Pinterest. Generelt vokser luftplanter ikke så hurtigt, men er nemme at passe – på niveau med orkidéer.
Placering af Tillandsia caput-medusae
Nogle anretter deres tillandsiaer i lukkede miljøer, eks. terrarie med låg. Hvis du gør det, så husk at tage din tillandsia ud engang imellem, da de godt kan lide frisk luft og gerne lidt vind. Du kan sagtens tage din dekoration længere ind i stuen, hvor der ikke er ligeså meget sol. Igen, bare husk at rotere dine tillandsia ud til et vindue engang imellem, så de også får lys.
Sammenligning af Tillandsia caput-medusae med andre luftplanter
Tillandsia caput-medusae er aflang og grøn, men i forhold til andre luftplanter, en smule hvidlig i det. Den er mere nubret og blød at røre ved, hvor andre luftplanter kan være mere klar-grønne, glatte og faste.
Som hovedregel har de mere grønne planter et større behov for vand og fugt, da deres naturlige levested er varmere. Tillandsia caput-medusae er derfor ikke ligeså vandtrængende som andre luftplanter og kan klare tørke. I forhold til andre luftplanter er den lidt sværere at passe, da den nemmere rodner, hvis den får for meget vand. En måde at undgå det på er at anrette planten med toppen eller siden nedad, så vandet ikke kan ophobe sig mellem bladene.
Temperatur
Temperaturen skal helst være mellem 18 til 30 grader og må ikke nå under 12 grader. Tag dem derfor indenfor i vintermånederne.
Eftersom vi i Danmark skruer højt op for radiatoren om vinteren bliver der meget tørt. Sørg for at tillandsiaen ikke udtørrer ved at spraye den med vand. Selvom den skal have fugt må bladene på tillandsiaen aldrig være våde i længere tid, så rodner den.
Vanding
Vand dem på samme måde som orkidéer, eksempelvis ved at nedsænke hele planten i en balje med vand. Lad den trække i et kvarters tid og tag den op. Lad den tørre helt, allerhelst med toppen nedad, så vandet ikke gemmer sig i lommerne mellem bladene. Under tørring kan du tydeligt mærke forskel på Tillandsia caput-medusae og dine mere grønne, glatte luftplanter. Caput-medusae tørrer meget langsommere / holder bedre vandet pga. dens bløde, nubrede overflade. Det er lidt ligesom hvis du har været i vandet med en plysset bomuldspyjamas på versus en badedragt – tillandsia caput-medusae suger rigtig meget vand. Når planten er helt tør kan du lægge den tilbage til dens plads. Spidserne på tillandsiaen kan være er meget tynde, og de kan derfor blive beskadiget hvis du lægger den direkte på en flad overflade. Læg den istedet på siden eller på en hullet overflade. Jeg bruger en hullet kurv, som jeg hænger på et tørrestativ vha. kroge. Derved kan mine tillandsia luftplanter tørre med toppen nedaf uden at spidserne bøjes fordi de stikker igennem kurven.
Vandingsfrekvens
Det kan være svært helt præcis at sige hvor ofte tillandsia caput-medusae skal vandes. Her i sommermånederne nedsænker jeg den i vand ca. en gang hver anden uge og sprayer med to-tre dages mellemrum. Om vinteren kan det godt være de skal sprayes oftere fordi det er meget tørt. Når tillandsiaen mangler vand begynder bladene at krølle for at øge dens even til at optage fugt fra luften, så er det på tide at give den noget vand. Rør ved din tillandsia caput-medusae inden du giver den vand. Hvis den allerede er fugtig så spring vandingen over.
Gødning
Du kan gøde tillandsia caput-medusae ved at putte gødning i det vand du nedsænker dem i eller sprayer dem med. Hvis du rigtig vil forkæle dem kan du bruge regnvand. Der findes gødning som er lavet specifikt til tillandsia luftplanter. Det er dog ikke så nemt at få fat i. Du kan istedet bruge orkidé-gødning. Det kan du købe i de fleste butikker.
Formering
Tillandsiaer formerer sig på to måder; den ene er vha. frø, som den smider efter den har blomstret. Den anden, lettere og hurtigere metode, er ved deling. Der gror skud på siden af moderplanten. Adskil skuddet fra moderplanten og så har du to uafhængige planter.