Er du en plantefreak ligesom mig, så kender du måske problemet med at have brugt for mange penge på planter. Du bliver måske ved med at slæbe nye planter med hjem og snart slipper pengene op, så du ikke har råd til diverse andre ting, som egentlig er vigtigere end nye planter (ja, der findes ting som er vigtigere end planter😮). Det kan være at du bare har en stor passion og ikke kan stå for at skaffe nye plantesorter og øge samlingen af planter derhjemme. Og det er jo sundt med en god hobby, så hvorfor ikke? Jeg kan sagtens bruge alle mine penge på planter, hvis jeg får frit spil. Derfor er jeg begyndt at benytte nogle strategier, der gør det muligt for mig at blive ved med at pleje min hobby og skaffe flere planter uden at det behøver koste en bondegård. I dette blogindlæg vil jeg dele mine strategier med dig, så du også kan dyrke din hobby med god samvittighed.

Mit sidste planteindkøb på svimlende 754 kroner! Jeg kender alt til planteafhængighed og falder stadig i engang imellem. Læs mere om mit indkøb i Plantorama juli 2017

1. Lav et budget for hvor meget du maks må købe planter for om måneden, eventuelt også per plante indkøb. På den måde justerer du automatisk dine køb, så du holder dig under dit loft og måske venter til næste måned med at købe nye planter, hvis du har nået dit budget.

Af og til tager jeg ud for at indkøbe nye bonsai og der har jeg også et maks forbrug på forhånd, eksempelvis 800 kroner, så jeg ikke køber for mere end det. Jeg kan så vælge at købe en enkel dyr plante for alle de 800 kroner uden at have dårlig samvittighed med det, for så har jeg holdt mig til mit budget. Oftest synes jeg det er sjovere at komme hjem med flere planter, så vælger jeg de lidt billigere bonsai og kan istedet komme hjem med syv styk til samme pris.

Mig på bonsai indkøb. Jeg endte med at købe mange små frem for en enkel dyr bonsai.

2. Byt planter med familie, venner og naboer. Du kan bede om stiklinger eller hvis en du kender har en stor plante der kan deles ud, kan du få en ny plante ved deling af moderplanten. Det kan du gøre ganske gratis og du kan glæde dine bekendte med en plante fra din egen samling i gave. For at gøre det ekstra fint, kan du sammensætte nogle af dine planter i en glaskrukke og lave et terrarie ud af dem, putte nogle små nips ting ned i, som eksempelvis grankogler eller muslingeskaller eller minifigurer af huse, ænder, sten eller lignende. Det gør det ekstra dekorativt og personligt fordi du selv har designet terrariet.

Et terrarie med luftplante, muslingeskaller og sten er en perfekt venindegave! Se også min samling af terrarier, bonsai og andre planter i mit galleri

3. Dyrk dine egne planter ved såning eller stikling. Er du i tvivl om hvordan du kan formere dine eksisterende planter kan du google navnet på den og læse om hvordan du gør. Nogle planter kan formere sig ved blot at klippe en stikling af og stoppe den ned i en potte med jord eller gro rødder af den først ved at stikke den i en kop med vand, stille den lyst og vente nogle dage til rødderne er groet ud, inden du planter den ud. Det kan man ofte med planter, der har bløde, tynde, grønne stilke. Du kan købe billige frø på nettet. Det er nemt at sende, da de ikke vejer så meget. Hvis du kan vente til efteråret eller når planterne smider deres frø, kan du også samle dem fra naturen.

Jeg holder af at dyrke planter, især urter, fra frø. De gror hurtigt og du får masser af glæde af dem både under spiring og ved høst / fortærring.

4. Hold øje med nye planter i supermarkeder. Det er ofte billigere end at købe planter fra en planteskole eller plantebutik. Der kommer tit nye og anderledes planter. De holder måske ikke så længe i supermarkedet, da de ikke passer ligeså godt på planterne men blot sælger dem videre i en begrænset periode. Køb dem derfor lige når de er ankommet til supermarkedet.

5. Tilmeld dig grupper på Facebook for køb og salg af planter. Der er rigtig mange private, som deler hobby med dig og glædeligt sælger stiklinger eller mini planter fra deres egen samling. Måske kan du endda bytte dig frem til nye planter.

6. Køb sunde planter. Når jeg køber nye planter kigger jeg altid planten igennem for at tjekke at den er sund og rask, så den er sikker på at overleve hjemme hos mig. Kig efter antallet af blade, er den fyldig? Har den nye skud? Se om bladene har den rigtige farve, ikke er indtørrede, visne eller krøllede. Kig også på grenene, i jorden, nær overfladen, og hvis du kan, omkring rødderne for at se om der er nogle dyr i. Nogle gange er planter på tilbud i butikkerne, fordi de ikke har passet dem så godt, så de faktisk er ved at dø. Køber du sådan en plante, skal du være ekstra påpasselig med den i starten, så den kan komme sig. Hvis den er syg og måske endda har skadedyr på sig, kan den smitte dine andre planter, og så bliver det alligvel en dyr fornøjelse, fordi du risikerer at miste flere af dine planter. Er du i tvivl, er det en god idé at isolere dine nyindkøbte planter i nogle dage, så du er sikker på de ikke bringer utøj med videre.

Læs også mit indlæg om bekæmpelse af svampemyg eller sørgemyg

En meget sund, kinesisk elm, som jeg gav lidt mere for, fordi den havde masser af nye blade (de er mere lysegrønne end ældre blade), var fyldig og havde nye skud på vej til at blive til blade.

7. Køb planter med flere stilke. Når jeg køber nye planter kigger jeg efter om den har mange stilke eller “babyer”. Kig i bunden af planten. Hvis den har det, får du mere for pengene fordi du faktisk får flere planter for samme pris. Jeg går ikke altid efter den flotteste plante men den med flest potentielle planter i sig.

Jeg købte denne sukkulent i Bauhaus til 80 kroner. Der var mange umiddelbart ens sukkulenter, men jeg valgte denne, da den havde fire sideskud “babyer”, som jeg delte ud og plantede i nye potter. Det er jo nærmest fem for en!

8. Køb små planter og gro dem større. Denne strategi minder lidt om tre’eren. Små planter er ofte billigere end de store udgaver, og du kan få fornøjelsen af at se dem vokse sig større. Plant dem blot ud i en større potte. Undersøg hvilken type jord de skal have, så du giver dem de bedste betingelser for at vokse sig store.

9. Køb “nemme” planter. Alt efter hvor god du er til at passe planter, kan du købe planter af forskellig sværhedsgrad. Er du nybegynder, kan bonsai være meget svære at passe, så skal du måske hellere starte med et pengetræ, kaktus eller andre sukkulenter. Hvis du bor i en mørk lejlighed er det bedst med planter der kan tåle skygge, eksempelvis monstera, fiskebensplante eller philodendron. Prøv dig frem og udvid sværhedsgraden lidt efter lidt, så du ikke mister modet. For hver “svær” plante kan du købe tre nemme planter.

Læs også “Hvad er en god begynder plante?”

Jeg har taget livet af en del kødædende planter, fordi jeg synes de er så smukke, så jeg har købt en del på en gang. De døde alle sammen, så nu køber jeg kun en enkel af gangen at øve mig på.

10. Pas godt på dine planter. Hvis du passer godt på din plantesamling, behøver du ikke at købe erstatninger for dem, hvis de går hen og dør. Slå navnet op på alle dine planter og læs hvilke betingelser de bedst vokser under og sørg for at de får den rigtige mængde sol, vand og gødning. Tjek regelmæssigt at dine planter ser sunde ud og at de er fri for skadedyr. Bliver nogle af dine planter syge, skal du isolere og behandle dem, så de ikke smitter andre planter. Er én af dine planter hårdt ramt er det nogle gange bedre at skille dig af med den, så den ikke smitter flere, fremfor at beholde den og håbe det går over af sig selv.

Min stolte indendørs plantesamling. De er nøje udvalgt, så de ikke behøver ligeså meget lys. Af og til roterer jeg dem, så de også får tid i vindueskarmen og mere sol. Læs også mit indlæg, En fiks idé: glasborde med levende planter nedenunder “planteborde”

Har du flere tips og tricks til at spare penge på planteindkøb, så kom endelig med dem, så jeg kan smide dem på listen!