Du har måske læst i flere DIY opskrifter på nettet at du skal bruge aktivt kul i dit terrarium. Aktiveret eller aktivt kul har mange anvendelser, bl.a. kan du få det som kosttilskud i tabletform mod oppustet mave. Men typisk anvendes det som filtermateriale i akvarier eller endda i vandhaner til at filtrere vand, så det bliver mere rent og klart.

Køb aktivt kul

Filtrerer lugt og overskudskemikalier og fungerer som dræn

Det har samme effekt i et terrarium. Her filtrerer det også lugt og overskudskemikalier der opstår grundet vand og fugt i terrariet eller fra gødning. Det fungrerer også som drænlag og forhindrer overskudende vand og kondens i at opstå. Det er især i lukkede terrarier, hvor det er vigtigt med aktiveret kul til at holde luften frisk inde i beholderen. I et åbent terrarium er det ikke ligeså vigtigt.

Køb aktivt kul

Alternativer til aktivt kul

Er det super nødvendigt med aktiveret kul? Hvis det er for at forhindre for meget fugt og overflødig vand, kan du sagtens bruge sten i bunden til dræn. Udover sten bruger jeg istedet for kul et lag levende mos. Det kan også tage det overskudende vand og forhindre lugt. Jeg har endnu ikke prøvet både at have mos og aktiveret kul. I nogle af mine terrarier, især de høje og lange i formen har jeg lidt problemer med kondens, så der vil jeg gerne eksperimentere med at bruge aktiveret kul. Men i lave eller mere runde eller kvadratiske glas synes jeg ikke der har været nogle problemer med blot at bruge mos og sten som filtermateriale. Jeg har heller ikke oplevet lugtgener. Jeg vil lave nogle sammenligninger med terrarier, der indeholder aktiveret kul og poste forskellene her på bloggen.

Hvor skal du placere aktivt kul i dit terrarium?

For at filtrere bedst muligt, skal du placere aktivt kul mellem dit sten drænlag og jorden. Hvis du både har levende mos og aktivt kul som filtermateriale ville jeg placere kul nedenunder mos. Så forhindrer mossen jorden i at falde ned igennem lagene og blande sig med sten og kul.

Aktivt kul skal placeres mellem mos- og stenlaget for at mossen kan forhindre jorden i at blande sig med de nedre lag.

Hvor kan du købe aktivt kul?

Jeg synes faktisk det er lidt svært at finde på nettet til en overkommelig pris og i en form, der ikke er upraktisk eller grim. Når du søger får du typisk kosttilskud i form a tabletter frem eller sådan nogle aflange tuber til akvarier. Jeg kunne godt tænke mig de lidt mere primitive stenlignende former. Det gemmer sig også nogle gange under “karbon”, “carbon” eller charcoal. Indtil videre har jeg fundet to steder, der forhandler dem billigt. Det ene sted er petworld.dk https://www.petworld.dk/filtermaterialer/eheim-ehfikarbon-filtermateriale hvor de også sælger en masse ting til dyr. Det synes jeg er meget praktisk, fordi jeg både ejer en hund og en undulat, så jeg kunne lige smide nogle ekstra varer i indkøbskurven og spare fragten (man skal købe for minimum 400 kr.). De har flere forskellige former for aktivt kul men det er svært at finde på deres side, fordi det ikke dukker op når du søger efter “aktivt kul” i søgefeltet. I stedet skal du kigge under “Akvarie” og vælge “Filtermaterialer”, så får du resultaterne. Her er en genvej https://www.petworld.dk/filtermaterialer . Priserne rangerer fra 55 kr. på et kilo til 140 kr. for kun 400 ml. Jeg ved ikke om der er forskel på de forskellige typer kul andet end mærket, men prisforskellene virker besynderlige. På den billige til 55 kr. står der at det virker i otte dage, så måske virker det andet i længere tid. Det skal jeg ikke gøre mig klog på.

Chillo tæt på Københavns Rådhusplads sælger aktiveret kul 1 kg for 70 kr.

I fysisk butik har jeg fundet et centralt sted i København der forhandler det. De har en butik på adressen Kattesundet 2 i kælderen 1458 København K – tæt på Københavns Rådhusplads. Der kan du købe 1 kg til 70 kr. De sælger også mange andre ting til planter. Det er også lidt svært at finde på deres hjemmeside, så her er en genvej. https://chillo.dk/aktiv-kul-los-vaegt/2327-25kg-los-aktiv-kul-ctc-70.html  I min shop er det også muligt at købe aktivt kul i lille mængde. Det er bekvemmeligt, da du til terrarier ikke behøver ligeså meget som til akvarier. Derudover er formen på kullene pæne (uden de mærkelige tubeformede kul), så de ser godt ud igennem glasset.

Køb aktivt kul

Har du fundet flere steder hvor man kan finde aktiveret kul? Fortæl fortæl