Så skete det endelig! Kæresten og jeg har købt hus med udestue og stor have til alle mine planter, og der er kun halvanden måned til vi skal flytte. Vi er så spændte😀
Nu er der kun lige det, at vores egen lejlighed skal sælges, og det kan kun gå for langsomt. Når alt det praktiske er ordnet med mægler, prissætning og bank, skal lejligheden vises frem til en masse mennesker. Den skal derfor gerne præsenteres så godt som muligt, så man kan se alle de mange muligheder der er i den.

Som plantegal er min tilgang til boligpræsentationen selvfølgelig at gøre brug af alle mine dejlige planter, og det er slet ikke så tosset at bruge ting du allerede har, så du på en billig måde kan få boligen klar til salg. I det her indlæg vil jeg komme med nogle fifs til at shine boligen op – med ekstra fokus på det botaniske hjem. Du kan bruge dem når dit hjem skal fotograferes eller når der er åbent hus og fremvisninger. Hvis du bare har interesse for planter i boligindretningen er der også lidt at komme efter. Min far har drillet mig med at vores lejlighed aldrig har set så pæn ud som den gør nu hvor vi skal af med den😅 og jeg ærger mig da også lidt over, at jeg ikke har gjort mange af tingene tidligere. Heldigvis kan jeg tage meget af det med videre til vores nye hus.

Brug de ting du allerede har

Vi har tre værelser ud over vores stue. I mange boligsalgsannoncer ser man ekstra værelser indrettet som børneværelse eller kontor. Kæresten og jeg har ingen børn og det ville være dyrt at købe os til et børneværelse-foto bare for at appellere til børnefamilierne. Til gengæld har vi en ekstra sofa (fordi vi lige har købt hjørnesofa) og et ekstra tv fra soveværelset, så vi valgte en billig løsning og indrettede det ene værelse som tv-stue, hvilket stadig viser rummets anvendelsesmuligheder.

Så vidt muligt kan du genbruge møbler og pyntegenstande for at spare penge på boligindretningen. Når det gælder omrokering af store møbler kan du lave en overordnet plan for hvordan hvert rum skal indrettes evt. med en skitse over hvor møblerne skal stå, eks. i soveværelse, stue, tv-stue, børneværelse og kontor. Fyld derefter ud med brugsgenstande og til sidst pyntegenstande og planter.

Ryd op og ryd ud

Det er så enkelt at sige men lettere sagt end gjort. Nogle gange tænker man ikke selv over, at der er en masse “clutter” der forstyrrer, så man ikke kan se skoven for alle træerne. Der kan det være en god idé at få andre, nye øjne til at kigge din bolig igennem eller selv fotografere din bolig og på billederne se om der er møbler eller andre ting, der optager for meget plads. Du kan også opleve det omvendte problem; at der er meget bart nogle steder, så kunne det være en idé at hænge nogle billeder op, et ur eller en hylde, hvorpå du kan stille nogle af dine planter.

Stil dig i døråbninger eller i hjørnerne af rummene og tag billeder af din bolig – det er ofte sådan fotograferne gør når de tager billeder af boliger. På den måde kan du på forhånd se hvordan din bolig tager sig ud på salgsbilleder og nå at rette op på noget inden de rigtige salgsbilleder bliver taget. Kæresten og jeg fik fjernet en bred sko-reol i venstre side af gangen, der blokerede udsynet fra hovedindgangen.

På flere sider har jeg læst, at det er godt at leje et opbevaringsrum, så dine møbler ikke fylder i kælderrummet, fordi det vil afskrække køberne at se et proppet kælderrum. Jeg må altså indrømme, at jeg bare har gemt mit rod i kælderen. Det er både billigt og praktisk hvis jeg lige kommer i tanke om at jeg skal bruge noget af det der er gemt væk. Lige inden fotografen kom, stilte jeg nogle flere ting ud i lejlighedsopgangen (dem som jeg ofte bruger, der ikke skulle gemmes for langt væk, eksempelvis bedrollers og hundekurv). Ved spontane fremvisninger kan du også tage nogle ting med dig i bilen, når du er på vej ud.

Fordel planter i hele boligen

Har du mange planter der står i vinduerne, så placér dem andre steder, eksempelvis på reoler, i badeværelset, på sengeborde og andre overflader. Selvom det måske ikke rent praktisk fungerer at placere bestemte planter i skyggede områder, så ser det bedre ud at planterne er fordelt over hele  boligen fremfor at pakke dem i vinduet. Du kan altid rotere planterne senere eller flytte dem tilbage, når fotografen har taget sine billeder eller åbent hus arrangementerne er overstået. Har du ikke så mange planter kan du stille dine planter ved et spejl – det har jeg gjort med min palme i stuen, mere fordi jeg synes det ser pænt ud end at jeg mangler planter, men det er stadig et godt trick. Har du store spejle ser det nemlig lidt mærkeligt ud på billeder, når de spejler møbler, så ligner det du har flere af dem. Der er det bedre at spejle planter.

Stil pæne planter på grimme steder

Når jeg skriver dette, er det IKKE fordi jeg mener at du skal skjule skader med planter. Eksempelvis, kan det virke mærkeligt at placere en plante midt inde på gulvet hvor der er en vandskade, og opdager folk det, vil det skabe utroværdighed omkring dig som sælger og måske endda skade dine salgsmuligheder. Jeg mener istedet at planter skal fungere på samme måde som pyntepuder gør på en grim men praktisk sofa. Eksempelvis, har jeg to skriveborde hvor man fra siden kan se en masse grimme ledninger. For at skjule dem har jeg anskaffet et billigt bakkebord fra IKEA og stilt alle mine små planter ovenpå. En super fin løsning synes jeg selv. Alternativ kan du nøjes med at stille en enkel, stor plante i potte eller en mellemstor plante på en piedestal. Bakkebordet er bare rigtig godt til mig, fordi jeg har mange små planter, der herved kan samles.

Samme tilgang har jeg haft med mit tv-møbel. Jeg har stilt en palme på den ene side af den og en stor philodendron på den anden side. I køkkenet har jeg en høj reol med køkkenruller, køkkenredskaber og opskriftbøger – ikke særlig pænt men praktisk. For at bryde det noget klodsede og kantede udtryk har jeg stilt nogle planter på forskellige niveauer; bl.a. en monstera og en efeu. Jeg synes ikke helt monsteraen passer så godt, fordi den har nogle lange stive stilke, der kan være svære at få plads til. Jeg har stilt den på en hylde med meget plads ovenover og vendt den lidt, så den skråner udad. Alle planter der kan strække sig over flere hylder i højden vil være gode til at bryde de skarpe horisontale linjer der er på en reol. Det er nemmere med let-bøjelige hængeplanter som efeu’en eller en væddeløber. Du kan også gøre dette med bogreoler. Jeg har også en meget grim men god kaffemaskine, som jeg har stilt nogle små planter omkring.

Min kæreste og jeg kalder vores køkken for “Spiderman” fordi der er udpræget blåt og rødt. Jeg må indrømme at vi ikke var så vilde med det i starten, men jeg har vænnet mig til det. Lidt planter på hylderne og ved den grimme kaffemaskine har også hjulpet på det.

Få orden i dine planter

Planter kan skabe hygge og være med til at give et godt indtryk, men fremstår de beskidte eller sjuskede kan de give anledening til negative forestillinger af dig som person. Selvom det  ikke passer, kan folk tænke at du ikke passer godt på dine ting og derfor heller ikke din bolig. Fjern derfor gule og visne blade fra dine planter. Plant dine stiklinger ud i potter eller smid dem ud. Har du nogle fine vaser kan du også lægge stiklingerne i dem. Klip dine planter til, hvis de ser meget “uglede” ud. Fjern kalkpletter fra bladene og brug deminiraliseret vand, så der ikke kommer nye kalkpletter. Få potteskjulere til alle dine planter. Det kan være lidt dyrt, hvis du har mange planter. I så fald kan du høre din familie eller venner ad om de har nogle potteskjulere du kan få eller låne. Jeg var så heldig, at min kærestes mor havde en masse potteskjulere til overs. I min ejerforening har vi også et fælles affaldsområde, hvor der af og til bliver efterladt gamle potter og keramik. Herfra har jeg også samlet en del potteskjulere.

Mine små planter har jeg sat sammen, bl.a. på tidligere nævnte bakkebord, så de har ikke alle sammen potteskjulere. Jeg laver også terrarier og har en del glaskrukker, der bare venter på at blive fyldt op. I forbindelse med boligpræsentationen har jeg endelig fået taget mig sammen til at få plantet nogle af mine mini-planter ud i terrarier. Tekopper er også billige potteskjuler-løsninger til små planter.
Jeg ved ikke hvor mange lejlighedsejere der har det her problem, måske hvis du er plantegal; jeg har en masse poser med forskellige typer af jord, sten, jordforbedring og gødning. De helt store poser har jeg gemt væk i bilen mens stenene er lagt i kasser og stilt ind i skabe. Det har givet mig meget plads på altanten, som nu ser helt luftig ud.

Luk lyset ind i dit hjem

Sørg for at der er lyst og luftigt i dit hjem. Vask evt. vinduerne, hvis de er meget beskidte. Det giver et godt indtryk og det er godt for planterne. Rul persienner op, fjern mørke og tunge møbler eller sørg for at der er en god fordeling af mørk og lys indretning. Hvis du har en mørk gang eller et mørkt værelse værelse skal lyset være tændt når fotografen tager sine billeder eller der er fremvisning. Åbn alle dørene og fjern eller ryk rundt på store møbler der blokerer lyspassager, så lyset kan trænge helt ind i rummene. Hvis du har nogle tunge mørklægningsgardiner skal de trækkes helt fra. I køkkenet eller stuen kan du evt. fjerne gardinerne helt. Det har jeg gjort med vores køkken, mest fordi gardinerne var meget grimme. I stedet placerede jeg en stor palme for at bryde den tunge, sorte vinduesramme.

Style med nips og tilbehør

Har du lidt interesse for boligindretning, så ved du hvor meget det kan gøre for boligen at få de rigtige “nips” ting ind. Gør du det godt, kan pyntegenstande, brugsting, møbler, billeder, lys og farver gå op i en højere enhed og få din bolig til at stråle. Jeg er ikke ekspert inden for boligindretning, men jeg ved lidt om farvesammensætning. Jeg prøver at holde farverne inden for de samme toner, eksempelvis holde klare farver sammen, pastelfarver sammen og knækkede farver sammen.

På min reol har jeg hold mig til brunlige farvetoner; Jeg har lidt planter, et grønt marmor ur, en grøn vase med hvide roser i og nogle figurer i rødbrun, grøn og bronze.

Falder det dig ikke naturligt at sætte farver sammen, kan du google “color combos” og få inspiration til farvesammensætninger.

På Pinterest kan du også søge efter “color combos” for at få idéer til farver der går godt sammen.

Hvis du holder dig til en farvecombo kan du egentlig lege meget med forskellige teksturer og former. Tag for eksempel mine pyntepuder på sofaen, der har jeg holdt mig inden for farven “grøn” og valgt forskellige mønstre og print. Jeg har også skaffet mig en pude med frynser. Den så mærkelig ud i butikken, da jeg købte den, men sammen med de andre pyntepuder giver den et rigtig godt spil i tekstur.

Hvis du synes grønt er kedeligt kan du også vælge forskellig-farvede puder og holde mønsteret konstant. Det er behageligt for øjet, at der er en eller anden konstant; enten farve, form, størrelse eller tekstur.

Bryd reglerne

Når du har undersøgt alle boligindretningstipsene, så husk også at bryde reglerne. Din bolig skal jo heller ikke ligne et magasin men et rigtigt hjem, som folk skal forestille sig at bo i. Eksempelvis, kan du smide nogle pangfarvede stole ind selvom du ellers har nedtonede farver eller hænge nogle farverige billeder op. Ofte er det afstikkerne i indretningen der giver dit hjem personlighed. Jeg vil også gå lidt imod strømmen af salgstips fra mægler-siderne og sige, at det er ok med lidt personlige ting såsom fotos eller egne malerier. Det viser, at du er glad for dit hjem og har gjort det til dit eget. Alle mennesker kan også relatere til, at der bor en anden familie og kan forestille sig dagligdagen i hjemmet. For mig er det lidt som på arbejde. Jeg arbejder på kontor, og der kan jeg ikke undgå at bemærke hvordan kollegaerne indretter deres skriveborde, computer og vægge. Jeg synes det giver personlighed og varme at se familiebilleder eller andre personlige ting, og jeg bliver mindet om, at vi bag facaden alle har et liv ved siden af og en familie derhjemme.

Har du flere forslag til hvordan boligen kan gøres klar til salg – gerne vha. planter, så kom endelig med dem💚