Jeg er begyndt at følge en ny blog, Spirekassen, da jeg længe gerne har ville dyrke urter fra frø, men har manglet pladsen og haven. Nu er jeg så begyndt og føler mig helt grøn🙈🌱 Derfor spurgte jeg Christine Wiemann fra Spirekassen om hun kunne tænke sig at hjælpe mig lidt på vej og også berige mine læsere med en guide til forspiring her til foråret. Det ville hun gerne☺ Så i dette blogindlæg får I fornøjelsen af at læse Christines tips til dyrkning af stærke chili planter, som du allerede kan lægge i jorden fra uge 7🌱🌿🌳

Spirekassen er en nyåbnet frøhandel, som ejes af Gartner Christine Wiemann. Christine er også en aktiv blogger, hvor hun skriver om haven, køkkenhaven, drivhusliv og plantedyrkning.

Følg Spirekassen på
www.spirekassen.nu      

Her i februar måned er jeg altid utålmodig! Jeg har så meget lyst til at begynde forspiring af mine chili og tomater. Jeg ved bare af erfaring at planterne bliver for lange og for ranglede hvis jeg allerede starter nu. Der er simpelthen for lidt lys til de spæde planter. Jeg har styr på hvilke frø jeg har og som kan genbruges fra sidste år, og hvilke nye jeg vil dyrke i år. Det er godt at have en plan!

Den allerførste forårsbebuder er forspiring af de stærke chilier. De helt stærke typer, styrke 10 og opefter, er lang tid om at spire, så dem smed jeg i jorden i uge 7. Jeg bruger i år Tørvebriketter til at forspire i. Det er så supernemt og jeg behøver ikke købe jord hjem så tidligt på året.

Jeg har i flere år erfaret, at den jord vi kan købe nu i februar til forspiring, er gammel jord plantecentrene har liggende fra sidste år. Jeg syntes bare ikke kvaliteten er god, så jeg bruger tørvebriketterne. Spingsprocenten i chilifrø er høj, gerne over 90 % så kun et frø i hver briket.

Tørvebriketterne skal vandes godt op inden såningen. Vær opmærksom på at de er helt gennemvåde også i midten. Gør jorden frugtig og lav et lille hul til frøet. Det er vigtigt at hullet ikke er dybere end 0,5 cm.

Et frø i hvert hul er rigeligt da spireprocenten hos chilifrø er høj. Det optimale er, at du stiller spirebakken i din vindueskarm hvor der er varme og lys. Den optimale spiretemperatur er 22 til 25 grader. Når de første sæt kimblade er kommet frem fjernes plastikket/fiberdugen. Det er vigtigt, at planterne får mest muligt sollys. Placer nu din spirekasse i det vindue hvor planterne får mest muligt lys. Chilifrø kan være helt op til 20 dage om at spire frem, så du skal have tålmodighed. Frøene og jorden skal holdes fugtige under hele spiringsprocessen. Dog ikke overvandes for så drukner frøene i jorden. Når planterne bryder op gennem jorden med sine to kimblade er det vigtigt at de får så meget lys som muligt, dog ikke en temperatur højere end 20 grader.

Når de små chiliplanter har 4 til 6 løvblade skal de pottes om i en større potte. Du skal holde dine chiliplanter inde til medio maj måned. Når planterne er 6 uger kan du begynde at tilsætte gødning i vandet. Hvis vejret er lunt kan du godt sætte dine chiliplanter ud et beskyttet sted. Tilvend dem langsomt livet ude inden de får lov at bo der fast. Chili kan sættes i altankassen, på terrassen og andre lune steder på friland fra 1. juni.

Du kan følge min blog på www.spirekassen.nu/nyheder eller følg Spirekassen på Instagram eller Facebook.