Ja, jeg vidste godt det var fjollet at besøge et havecenter i januar måned.
Men nu var det altså min 30 års fødselsdag og det bedste jeg kunne forestille mig var at tage ud og kigge på planter. Stueplanter er der jo hele året, og dem var der en del af.
Og tro mig, jeg gik stadig amok indendørs. Det var som at give sin teenage datter sit dankort og slippe hende løs på Strøget. Hvis ikke det var fordi der ikke længere var plads i indkøbsvognen ved jeg ikke om det overhovedet havde haft sin ende.
Læs mere for at se hvad jeg gav mig selv i gave💚🎁
Jeg har været i praktik i Anchers Havecenter
Det skal lige nævnes, at jeg har været i otteugers praktik i netop Anchers havecenter, som jeg besøgte, men dette blogindlæg er ikke en reklame eller noget jeg er blevet betalt for at skrive. Derfor kan jeg da godt være farvet alligevel, og jeg holder ikke min begejstring tilbage bare fordi det bør være objektivt. Jeg har også skrevet om Plantorama hvis det hjælper på det.
Læs også “Endnu et besøg i Plantorama og hvad jeg fandt”
Hvad jeg søgte og hvad jeg fandt
Jeg havde ikke så mange mål inden jeg tog til havecenteret. Jeg havde en idé om at jeg gerne ville hjem med et paradisæbletræ fordi jeg havde set dem dér mens jeg havde været i praktik og syntes de var meget kære, eller nogle spiselige frugttræer. Alle frugttræer var dog ret kedelige at se på pga. sæsonen, og det var ikke fordi de var billigere end normalt, så jeg tror, at jeg venter til foråret.
Jeg fandt en del stueplanter. En mini fredslilje i orange toner og forskellige fiskebensplanter. Efter jeg har fået så meget plads i mit nye hjem er jeg blevet lidt af en samler og har nogle artskategorier som jeg går efter.
En af dem jeg har fået en interesse for er Calathea fiskebensplanter. De har nogle meget smukke mønstre og farvespil. I Anchers Havecenter fandt jeg en Calathea orbifolia med runde bløde blade og meget elegante “fiskeben” i lysegrønne bølgede strøj.
Læs også “Du ved du er plantegal når…”
Jeg fandt også hvad jeg synes ligner en Calathea concinna med aflange blade.
Den første fiskebensplante jeg faldt for var Maranta leuconeura med lysegrøn midte, der skifter til mørkegrøn og derefter en mørkere lysegrøn i kanten af bladene. Den har stærkt optegnede fiskeben i en klar rosa farve. Det er stadig min yndlings.
Jeg ønsker mig stadig en Calathea triostar, som nærmest ligner noget fra et maleri med meget smukke farvestrøj i lyserød, grøn og hvid stykket tilfældigt sammen på hvert blad.
Jeg fandt også to forskellige monstera planter. Hvis du har fulgt med på bloggen har du kunne læse at jeg især har beskæftiget mig med den hvidbrogede monstera på det seneste. Nu har jeg så skaffet mig en anden populær monstera variant, nemlig Monstera obliqua, som er en mindre udgave, mere krøllet og hullet end den almindelige monstera deliciosa.
Den anden monstera art er jeg lidt i tvivl om hvad er for en, men efter lidt google søgning er jeg næsten sikker på, at det er en Philodendron erubescens, der har røde stilke. Den er ikke så populær som de andre monsteraer, nok fordi den ikke har de kendetegnende huller, som er eftertragtede i monsteraen. Men den har stadig krudsninger på bladene i samme former som på et uhullet monsterablad.
Jeg fandt to bregner; den ene minder om en hjortetak bregne og den anden, slørasparges, har helt dunagtige blade, som jeg tror vil se meget smukke ud i et terrarie.
Læs også “Min første serie af planter i glas”
Min mand støttede godt op om mit plante frenzy og opfordrede mig til at skaffe en sær kaktus/sukkulent, hvis blade ligner stjerneanis skaller, der er let lysebrune. På afstand så planten næsten vissen ud, men tæt på kunne jeg godt se den trives. Han fik mig også til at køb en plante med mørke, violette blade ved navn Cordyline fruticosa. Den faldt lidt mere i min smag og har fået en plads i min plantestue. Den “visne” kaktus er røget ind på mandens kontor😂
Jeg fandt en kalanchoe art – men ikke den klassiske med små røde, hvide eller gule blomster. Den jeg fandt har de sødeste, lyserøde klokkeblomster. Hvis den blomstrer ligeså længe som den klassiske kalanchoe, så er jeg lykkelig!
Vinteren er et godt tidspunkt at købe stedsegrønne planter
Januar er en kedelig måned at lede efter frugttræer på men når du er på udkig efter stedsegrønne planter er det et helt perfekt tidspunkt! Der kan du nemlig tydeligt se hvilke planter der er stedsegrønne, og om du også synes de ser flotte ud. De skiller sig nemlig ud ved at være de eneste med blade eller nåle. Der er en del nåletræer men der er også nogle med blade. Ofte blade i den kraftige ende. Jeg kom hjem med en småbladet krisstorn, Ilex crenata. Jeg købte den fordi jeg har en forkærlighed for bonsai træer og kunne se potentiale i dens brede trælignende stamme og mange små blade. Jeg har flest løvfældende bonsai, så det er dejligt med en stedsegrøn som jeg kan få glæde af om vinteren mens de andre er nøgne.
Jeg valgte en enkel stor plante, som minder meget om en stentaks bonsai jeg har derhjemme med lange nåle / tynde blade i en paraply form på grenene. Den skulle ifølge beskrivelsen få meget klart grønne nåle, men de var nærmere røde. Jeg var lidt i tvivl om det var fordi den havde fået meget sol eller mistrivedes men tæt på synes jeg de så fine ud og jeg kan virkelig godt lide de røde nuancer i bladene.
Det var lidt om min 30 års fødselsdagsfejring. Du er velkommen til at dele hvad du ønsker dig af grønne ting i kommentarfeltet nedenfor😊💚
Har du andre calatheaer, eller er det din første?
Jeg købte to sidste sommer og der er ikke meget tilbage af dem efter det blev vinter. De er nogle værre divaer angående pasning!
Hej Signe. Ja, jeg har et par stykker Udover min Maranta leuconeura har jeg også en calathea rufibarba (velvet calathea) med nubrede, bølgede aflange blade og violet underside samt stilk. Jeg har også en pinkstribet calathea ornata. Jeg brændte mig også på de første fiskebensplanter jeg købte, men købte også nogle i miniformat, der hurtigt tørrede ud. Det kan de ikke tåle. Nu hvor jeg køber dem noget større ca. 24 cm potte i diameter holder de meget bedre på fugten. Og de advarer dig også når de bliver tørre, så ruller bladene sammen.
Hej Thuy! Jeg tror, at den du har beskrevet som Philodendron erubescens er en anden: Homalomena rubescens. De ligner ret meget hinanden, men Homalomena’en har lidt mere hjerteformede blade og tydelige bladnerver 🙂
Hej Kirsten. Det tror jeg du har ret i! Tak for rettelsen
Jeg var desuden lige inde og kigge forbi din have hjemmeside. Den ser fin ud! Jeg er lige flyttet i hus med have og der er ikke så mange blomster (endnu) og heller ikke bede. Jeg ved ikke så meget om blomsterfrø og hvornår de skal plantes ud, kunne virkelig godt tænke mig at se noget i det tidlige forår. Har du nogle frø der kan sås eller forspires i foråret?