Ja, jeg vidste godt det var fjollet at besøge et havecenter i januar måned.
Men nu var det altså min 30 års fødselsdag og det bedste jeg kunne forestille mig var at tage ud og kigge på planter. Stueplanter er der jo hele året, og dem var der en del af.
Og tro mig, jeg gik stadig amok indendørs. Det var som at give sin teenage datter sit dankort og slippe hende løs på Strøget. Hvis ikke det var fordi der ikke længere var plads i indkøbsvognen ved jeg ikke om det overhovedet havde haft sin ende.

Læs mere for at se hvad jeg gav mig selv i gave💚🎁

Jeg har været i praktik i Anchers Havecenter

Det skal lige nævnes, at jeg har været i otteugers praktik i netop Anchers havecenter, som jeg besøgte, men dette blogindlæg er ikke en reklame eller noget jeg er blevet betalt for at skrive. Derfor kan jeg da godt være farvet alligevel, og jeg holder ikke min begejstring tilbage bare fordi det bør være objektivt. Jeg har også skrevet om Plantorama hvis det hjælper på det.

Læs også “Endnu et besøg i Plantorama og hvad jeg fandt”

Hvad jeg søgte og hvad jeg fandt

Jeg havde ikke så mange mål inden jeg tog til havecenteret. Jeg havde en idé om at jeg gerne ville hjem med et paradisæbletræ fordi jeg havde set dem dér mens jeg havde været i praktik og syntes de var meget kære, eller nogle spiselige frugttræer. Alle frugttræer var dog ret kedelige at se på pga. sæsonen, og det var ikke fordi de var billigere end normalt, så jeg tror, at jeg venter til foråret.

Jeg ønskede mig et paradisæbletræ (Malus baccata), men de var meget nøgne på denne tid af året, så jeg venter til foråret. Billede af Katja Schulz

Jeg fandt en del stueplanter. En mini fredslilje i orange toner og forskellige fiskebensplanter. Efter jeg har fået så meget plads i mit nye hjem er jeg blevet lidt af en samler og har nogle artskategorier som jeg går efter.

En mini men kraftig fredslilje med friske orange spidser

En af dem jeg har fået en interesse for er Calathea fiskebensplanter. De har nogle meget smukke mønstre og farvespil. I Anchers Havecenter fandt jeg en Calathea orbifolia med runde bløde blade og meget elegante “fiskeben” i lysegrønne bølgede strøj.

Calathea orbifolia fra fisbensplante familien med elegante, bløde lysegrønne fiskebensaftegninger

Læs også “Du ved du er plantegal når…”

Jeg fandt også hvad jeg synes ligner en Calathea concinna med aflange blade.

En calathea fiskebensplante med aflange blade og aftegninger i mørkegrøn og støvet grøn

Den første fiskebensplante jeg faldt for var Maranta leuconeura med lysegrøn midte, der skifter til mørkegrøn og derefter en mørkere lysegrøn i kanten af bladene. Den har stærkt optegnede fiskeben i en klar rosa farve. Det er stadig min yndlings.

Denne Maranta leuconeura er en ældre sag fra min samling af fiskebensplanter

Jeg ønsker mig stadig en Calathea triostar, som nærmest ligner noget fra et maleri med meget smukke farvestrøj i lyserød, grøn og hvid stykket tilfældigt sammen på hvert blad.

En Triostar (Stromanthe sanguinea) er stadig på min ønskeliste. Billede af Kimon Berlin

Jeg fandt også to forskellige monstera planter. Hvis du har fulgt med på bloggen har du kunne læse at jeg især har beskæftiget mig med den hvidbrogede monstera på det seneste. Nu har jeg så skaffet mig en anden populær monstera variant, nemlig Monstera obliqua, som er en mindre udgave, mere krøllet og hullet end den almindelige monstera deliciosa.

Hvis jeg skulle tegne en monstera art ville jeg nok vælge denne – Monstera olbiqua, som er meget karakteristisk med ekstra krøllede og hullede blade. Når jeg har tegnet croquis synes jeg også altid det er sjovere at tegne mennesker med veldefinerede karakteristika, anderledes stillinger, former og rynker. Min hånd elsker det! Og samme glæde mærker jeg når jeg ser på denne plante💚

Den anden monstera art er jeg lidt i tvivl om hvad er for en, men efter lidt google søgning er jeg næsten sikker på, at det er en Philodendron erubescens, der har røde stilke. Den er ikke så populær som de andre monsteraer, nok fordi den ikke har de kendetegnende huller, som er eftertragtede i monsteraen. Men den har stadig krudsninger på bladene i samme former som på et uhullet monsterablad.

Philodendron erubescens med dens røde stilke minder mig lidt om rabarber – den er ikke ligeså populær som de andre finger philodendroer men jeg synes nu den er smuk i det flotte lys på min sydvendte vindueskarm.

Jeg fandt to bregner; den ene minder om en hjortetak bregne og den anden, slørasparges, har helt dunagtige blade, som jeg tror vil se meget smukke ud i et terrarie.

Jeg synes denne plante ligner en hjortetak bregne lidt, men spidserne er lidt mere krøllede en den almindelig hjortetak, så tror det er en form for slægtning eller også en lille udgave der bliver mindre krøllet når den bliver større.

Denne Asparagus plumosus (slørasparges) har jeg planer om at plante ud i et terrarie med andre småplanter og lidt mos i bunden, så det ligner en skovbund.

Læs også “Min første serie af planter i glas”

Min mand støttede godt op om mit plante frenzy og opfordrede mig til at skaffe en sær kaktus/sukkulent, hvis blade ligner stjerneanis skaller, der er let lysebrune. På afstand så planten næsten vissen ud, men tæt på kunne jeg godt se den trives. Han fik mig også til at køb en plante med mørke, violette blade ved navn Cordyline fruticosa. Den faldt lidt mere i min smag og har fået en plads i min plantestue. Den “visne” kaktus er røget ind på mandens kontor😂

En smuk stueplante med violette blade som min mand valgte til mig ved navn Cordyline fruticosa

Jeg fandt en kalanchoe art – men ikke den klassiske med små røde, hvide eller gule blomster. Den jeg fandt har de sødeste, lyserøde klokkeblomster. Hvis den blomstrer ligeså længe som den klassiske kalanchoe, så er jeg lykkelig!

Min søster synes denne kalanchoe azumi ligner en kunstig plante. Jeg har ikke tænkt det før, men nu synes jeg faktisk der er noget om det. Bladene og blomsterne er en smule gennemsigtige og klare i det og har en fast, glat overflade, der får den til at ligne plastik lidt, men jeg ved bedre. Den er ægte

 

Vinteren er et godt tidspunkt at købe stedsegrønne planter

Januar er en kedelig måned at lede efter frugttræer på men når du er på udkig efter stedsegrønne planter er det et helt perfekt tidspunkt! Der kan du nemlig tydeligt se hvilke planter der er stedsegrønne, og om du også synes de ser flotte ud. De skiller sig nemlig ud ved at være de eneste med blade eller nåle. Der er en del nåletræer men der er også nogle med blade. Ofte blade i den kraftige ende. Jeg kom hjem med en småbladet krisstorn, Ilex crenata. Jeg købte den fordi jeg har en forkærlighed for bonsai træer og kunne se potentiale i dens brede trælignende stamme og mange små blade. Jeg har flest løvfældende bonsai, så det er dejligt med en stedsegrøn som jeg kan få glæde af om vinteren mens de andre er nøgne.

 

Kan man andet end at blive i godt humør ved synet af rimfrost på en stedsegrøn Ilex crenata og solen danse i dens små hvide krystaller💚💎

Jeg valgte en enkel stor plante, som minder meget om en stentaks bonsai jeg har derhjemme med lange nåle / tynde blade i en paraply form på grenene. Den skulle ifølge beskrivelsen få meget klart grønne nåle, men de var nærmere røde. Jeg var lidt i tvivl om det var fordi den havde fået meget sol eller mistrivedes men tæt på synes jeg de så fine ud og jeg kan virkelig godt lide de røde nuancer i bladene.

 

Bella der pænt dukker sig så jeg kan få et godt billede af mit parasoltræ, Sciadopitys verticillata😂

Det var lidt om min 30 års fødselsdagsfejring. Du er velkommen til at dele hvad du ønsker dig af grønne ting i kommentarfeltet nedenfor😊💚